woensdag 27 augustus 2008

alledaags . . .


. . . of  héél  bijzonder ?

De batterij (klik) werd uitgevonden door Alessandro Volta.
Volta werd hier vlakbij in 1745 geboren, was professor in de natuurkunde, deed allerlei spannende dingen met scheikunde, elektriciteit, gassen al dan niet onder druk en stierf op 5 maart 1827 als alom gerespecteerde graaf. Graaf Volta.

De burgemeester en bewoners van het dorp waar het zomerverblijf van de familie Volta staat, wilden in 1927 ter ere van Volta's 100e sterfdag een monument oprichten, dat de grootsheid en de aard van zijn uitvindingen en ontdekkingen weer zou geven en ze bedachten mijn vuurtoren.

Op het hoogste punt van het dorp, zo'n 700 meter hoger dan de rest van de omgeving, kwam een toren, met bovenop een glazen koepel waarin een lichtmachine iets moois met groen, wit en rood licht ging doen en die te zien is tot 50 km. in de omtrek.

Sinds 1927 staat dat ding daar dus gewoon prachtig te wezen. Dat is zijn taak: mooi stralen.

Welnu vrienden: twee weken geleden is de elektrische motor die de kleuren wisselt, kapot gegaan en in Augustus is Italië op vakantie. Maar volgende week gaat iedereen weer aan het werk en van verschillende kanten is mij verzekerd, dat dan ook de motor in de koepel op de toren wordt gerepareerd.

Ik hoop het maar, want waar zouden we zijn zonder de batterij?   En waar ben ik zonder m'n vuurtoren ?

Geen opmerkingen: